حقیقت خاک‌شده در مشهد

خرداد ۲۲, ۱۳۹۷

به باور خانواده‌های قربانیان، حداقل سه مکان گور جمعی در حومه گورستان بهشت رضا در نزدیکی مشهد وجود دارد که پیکر ۱۷۰ زندانی سیاسی و عقیدتی در آن دفن شده‌ است. این زندانیان در مرداد ۶۷، در زندان وکیل‌آباد مشهد نگهداری می‌شدند و بعدا به صورت قهری ناپدید و پنهانی کشته شدند. یکی از این گورها احتمالا در گوشه جنوبی، دیگری در گوشه جنوب‌ شرقی و سومی در جانب شرقی این گورستان واقع شده‌اند.
برخی از خانواده‌ها به عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران گفته‌اند که در مرداد ۶۷، کارکنان گورستان و ماموران دادگاه انقلاب مشهد به طور غیر رسمی به آنها اطلاع دادند که جسد عزیزان‌شان بلافاصله بعد از اعدام، درون سه گودال ریخته شده است. این اطلاعات با مشاهدات شاهدان عینی که در مرداد و شهریور ۶۷ از گورستان دیدن کرده بودند، مطابقت دارد. آنها در محلی که تصور می‌رود حاوی گورهای جمعی باشد، متوجه زیروروشدگی خاک و برآمدگی در سطح زمین شدند و همچنین پیکرهایی را دیده بودند که بخشی از آنها از خاک بیرون زده بوده‌ است.
طی سه دهه گذشته مقامات ایران از شیوه‌های مختلف سرکوب استفاده کرده‌اند تا خانواده‌ها را از جمع‌شدن در محل گورها و قراردادن سنگ یادبود باز دارند. بر اساس اطلاعات عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران، مقامات جمهوری اسلامی پیوسته نشانه‌های یادبود و سنگ قبرهایی را که خانواده‌ها بر سر مزار عزیزان‌شان می‌گذاشتند تخریب کرده‌اند.
از سال ۱۳۹۵، مقامات دو گور از مجموعه این سه گور جمعی را تخریب بیشتری کرده‌اند. تصاویر ماهواره‌ای به‌‌دست‌آمده از طریق عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران حاکی از آن است که در فاصله تیر و مرداد ۹۵، پروژه‌ای ساختمانی در محل گور جمعی واقع در گوشه جنوبی گورستان آغاز شده‌ است. عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران به شدت نگران‌اند که در صورت ادامه ساخت و ساز با سرعت کنونی، تمامی آثار این گور جمعی به زودی از دید عموم پنهان شود و به مدارک مهمی که می‌تواند روزی برای روشن‌شدن تعداد و هویت ناپدیدشدگان قهری و کشته‌شدگان به آن‌ها استناد شود از بین برود.
گور جمعی احتمالی که در گوشه جنوب شرقی گورستان بهشت رضای مشهد واقع شده نیز به شکل مشابهی در معرض تخریب قرار گرفته‌ است. شاهدان عینی به عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران گفته‌اند که مقامات در حال ساخت قبرهای جدید در این محل هستند.