شهریور ۸, ۱۳۹۰
این مجموعه عکس در گزارشی با عنوان “خاوران اهواز سندی برجسته از کشتار دهه ۶۰ / گزارش تصویری“، در وبسایت هرانا منتشر شده است که وضعیت گورهای جمعی را در سال ۱۳۹۰ نشان میدهد.
در بخشی از این گزارش آمده است:
«از اوایل سال ۱۳۶۰ که اعدام افراد وابسته به گروههای سیاسی مخالف حکومت جمهوری اسلامی در اهواز ، همچون سایر شهرها آغاز شد، حاکمیت ایران این افراد را در گورهایی نزدیک به گورستان عمومی اهواز که بهشتآباد نام دارد دفن کرد.
گورستان بهشتآباد که در ضلع جنوب شرقی اهواز قرار دارد، در سال ۱۳۶۰ تقریبآ خارج از شهر بود و در مجاورت آن باغهای سیفی و نخلستان قدیمی شهر و نیز محله فقیرنشینی به نام خروسی قرار داشت.»
اولین گروههای زندانیان سیاسی اعدامشده یا بهقتلرسیده در سال ۱۳۶۰ توسط حکومت ایران در فاصله حدودآ ۳ کیلومتری ضلع شرقی بهشتآباد به موازات جاده منتهی به پارک جنگلی فولاد دفن شدند. در سالهای پس از آن نیز سایر اعدامیها از جمله اعدامشدگان قتل عام ۶۷ در اهواز نیز عمومآ در این محل دفن شدند. که در تصاویر ماهوارهای زیر این مناطق مشخص شده است.
در این رابطه در سال ۱۳۷۵ اتحادیه تعاونیهای مسکن استان خوزستان شروع به آمادهسازی زمینهای اطراف این محل جهت ساخت و ساز نمود که تا کنون کمتر از ۴۰ درصد پیشرفت کار داشته اند.
همینطور در سال ۱۳۷۶ شهردار وقت اهواز “عباس هلاکویی” که سابقه عضویت در نهادهای امنیتی داشت، طرح تبدیل این گورستان به فضای سبز! را مطرح نمود اما به دلیل آنکه خاک منطقه بیش از حد نامناسب و دسترسی به آن نیز دشوار بود این طرح عملآ پس از سه سال کنار گذاشته شد.
در سال ۱۳۸۰ نیز سازمان مسکن و شهرسازی اهوز تحت عنوان طرحهای جدید شهری شروع به طراحی، جهت ساخت و ساز نمود اما از آنجا که سازمان مسکن و شهرسازی نتوانست با مالکین این املاک که از قدیم صاحب سند بودند به توافق برسد، این طرح نیز نیمهتمام رها شد. در کنار تمام تلاشهای صورتگرفته برای ازبینبردن این محل در حال حاضر شهرداری اهواز تمامی نخالههای ساختمانی را در این گورستان بینامونشان تخلیه میکند، این اقدام باعث شده است که دسترسی به این مزارها روز به روز دشوارتر شود و آثار وجودی آن نیز روبهنابودی برود. به ویژه در دو فصل پاییز و زمستان که بارندگی زیاد شده و آب های سطحی نیز راه خروج ندارد وضع به مراتب بدتر میشود، به گونهای که تقریبآ شش ماه از سال آب تا نیمی از مزارهای مرتفع سیمانی جمع شده و سبب نشست و تخریب بیشتر آنها میشود.»
***
نسخه اصل این مجموعه عکس را مجموعه فعالان حقوق بشر در اختیار عدالت برای ایران گذاشته است.